CELE MAI BUNE 25 DE MOTIVE DE A TRĂI ÎN ROMÂNIA ALE UNUI ENGLEZ

1. Romanii sunt latini inconjurati de maghiari si slavii, izolati in partea gresita a Europei, unde ei indura cu surprindere in fiecare an iarna crunta. Deși țara este relativ săracă, oamenii par mai fericiți decât în ​​majoritatea țărilor europene. Ei sunt deschisi, prietenosi, calzi, întotdeauna umani si de obicei plin de emoti.

Totul despre români pare paradoxal. Românii sunt foarte umani și văd totul în om, nu în termeni abstracți, dar când scriu despre idei, ele încep întotdeauna de la principiile abstracte și uneori tulburi. Ei sunt cei mai calzi, cei mai generoși și mai buni dintre oameni, dar pot fi uimitor de cruzi și foarte răi. Cineva mi-a spus când am venit aici că “românii nu au nici o recunoștință și nici o milă” și acest lucru este cu siguranță adevărat pentru foarte mulți, deși nu în totalitate. Ei sunt foarte religiosi, dar totodata sunt cu picioarele pe pământ.

Sunt foarte romantici, dar si brutal de neromantici. Ei încearcă foarte mult să fie cinici. Sunt foarte suspicioși și trăiesc într-o atmosferă de frică. Românii sunt mult mai prietenoși decât englezii, dar mult, mult mai formali. Respectul este foarte important – pentru că puterea este extrem de importantă. Acesta este Orientul Mijlociu, visând că este Franța.

 

Romanii iubesc să-și viziteze țara – cu excepția câtorva pretențioși – iubesc să mănânce mâncăruri din bucătăria românească în restaurante – același avertisment – și au dragostea pentru drumeții și camping, toate acestea fiind felul în care a fost în Anglia în anii 1950. Tind să fie convenționali și conformisti, dar prietenii mei nu sunt. Puteți fi excentric în România și boem, dar este nevoie de mai mult curaj decât în ​​Anglia, unde excentricii nu sunt tolerați, ci admirați. Non-comformistul este un cuvânt care deseori înseamnă o femeie care are mulți iubiti.

2. În România, în timpul comunismului, difuzarea televiziunii doar pentru două ore pe zi însemna până la Revoluție că românii au fost cruțați o mare cantitate de idioții și au avut timp în schimb să citească, să vorbească, să bea vin și să facă un sport național. Presupun că așa a fost și în Anglia victoriană, cu excepția vinului mai puțin. Românii care aveau în jur de douăzeci de ani în 1989 sunt, de obicei, mult mai bine citiți decât englezii. Cei care nu sunt bine citiți au totuși o sursă de informații surprinzător de mare despre istoria lor medievală și se mândresc cu ea. Numai o minoritate de oameni din Anglia, am fost șocat să descopăr recent, știu cine sunt Hengist și Horsa, primii englezi înregistrați de istorie și de burebistii noștri. Chiar și un absolvent de istorie extrem de inteligent din Cambridge nu a făcut-o. În orice caz, englezii au fost învățați să creadă că istoria este pur și simplu cronica opresiunii. Românii, care erau în permanență asupriți de conducătorii și străinii lor, se mândresc cu regii lor.

3. România a reușit până acum să scape de revoluția culturală mondială – nu cea a lui Mao, ci cea care s-a întâmplat în lumea capitalistă începând cu anii 1960 și care nu arată semne de abatere. Unul dintre marile farmece ale României este că anii 1960 nu s-a întâmplat aici. UE va schimba acest lucru, dar nu încă. Nu a existat niciodată ceea ce în anii 1960 era numit decalajul dintre generații. Adulții ca adolescență perpetuă, spre deosebire de țările anglo-saxone, nu este o idee care a ajuns aici. Oamenii devin adulți când încep să lucreze, la fel ca în Anglia până în anii 1950. Dar dacă feminismul și corectitudinea politică nu au sosit, două mari moșteniri ale anilor ’60 în Occident, consumismul și cultura celebrităților sunt aici, iar România are o presă tabloidă ca în orice altă parte. Ea are și televiziune idiotică și muzică rock, deși muzica românească din anii 1930 este încă foarte populară printre tineri și batrani.

4. România nu este “cool” deloc, este absolut necăjită, dar mulțumim lui Dumnezeu și, totuși, în mod conștient, străzile rupte și femeile frumoase din București sunt la fel de minunate asa cum le vezi la prima abatere a ochiului. Și dacă Bucureștiul ar putea să nu fie cool, este foarte plin de farmec într-un cadru tropical, latino-american. Nu-mi plac cluburile de noapte (nu trebuie sa folosesti niciodata acel cuvant romanesc pentru ca ei cred ca inseamna ceva necorespunzator), dar cluburile de noapte la moda au un sentiment “chic” propriu.

5. Românii sunt buni. Un feminin renumit american a spus, la sfârșitul anilor 1990, că întâlnirile cu femeile din România au fost ca și cum ai fi dat peste cele mai bune versiuni de 24 de ani ale prietenelor mamei tale. Femeile și bărbații români sunt încă așa.

6. Românii se așteaptă la ce este mai rău, dar întotdeauna ajung să fie șocați că lucrurile sunt chiar mai rele decât au imaginat. Oamenii sunt de acord cu scandalurile și sunt ușor scandalizați, chiar dacă Bucureștiul este în multe privințe Babilonul. Este cineva în Anglia vreodată scandalizat?

7. Cand am ajuns am simtit ca sunt in anul 1952. Acum se simte în jurul anului 1964.

8. Românii poarta un deosebit respect pentru o minte desteapta si pentru învățare – în Anglia este mai admirabil să fii bun la jocuri, sau cel putin asa era înainte de epoca paleolitică, când am trăit acolo. Aici “clasa” o reprezinta învățământul  educațional, mai degrabă decât lucruruile despre accent sau haine (bărbații bogați români se îmbracă în mod groaznic, deși soțiile lor învață) sau bani. De asemenea, știu că aspectul fizic bun este foarte important și discută despre aparițiile altor persoane cu pătrunderea și absența completă a carității. Ele sunt mai profunde decât la englezi, care cred că este superficial să vorbim despre aspectul altora.

9. Șoferii de taxi din România. Ei formează corul în drama greacă (este o comedie, nu o tragedie) a vieții mele aici. La fel ca în toate țările, oamenii care știu cu adevărat cum să conducă lucrurile sunt taximetristii sau frizerii. Șoferii de taxi devin foarte plictisiți atunci când vorbesc despre clasa politică în general (știm că sunt hoți și bandiți), dar au multe lucruri interesante de spus despre Dumnezeu, cum au fost lucrurile în vremurile vechi, dragostea și moartea. Șoferii de taxi și barbierii știu totul. Deci, sunt analfabeți, dar asta este o altă poveste.

10. Petrecerile. Românii sunt cei mai buni!

11. Lipsa diversității, deși lucrurile devin mai pluraliste. În ciuda pagubelor teribile pe care Comunismul le-a făcut acestei țări, pe care le-a stricat, există încă un imens simț al coeziunii și al valorilor comune. Oamenii sunt presupuși a fi ortodocși, dacă nu se dovedește altfel. Catolicii sunt considerați ciudați, dar sunt considerați ca fiind ceva măreți – dar adventiștii, baptiștii și aderenții la alte secte nu sunt considerați deloc români adevărați. Îmi place foarte mult. Doresc doar ca această coerență să aibă un spirit public, dar acest lucru pare să lipsească în toate țările ortodoxe, precum și în toate țările postcomuniste.

12. Cred că vinul este minunat. Așa spune Claudia Pendred și ea este expert, dar de obicei beau plonk. Cu toate acestea, iubesc singurul strugure care este unic pentru această parte a lumii, Feteasca Neagra.

13.Bucureștiul, Havana europeană, este încă probabil cel mai interesant oraș-capitala în multe privințe în Europa. A trăi în București este ca și cum ai trăi într-un film plin de gangsteri, oficialități corupte, fete fatale, bătrâni în pălării. Orașul are atât de multă energie. Este de douăzeci și unu de ani – Londra și Paris sunt în vârsta de cincizeci de ani. Cele mai multe dintre străzi sunt rupte sip line de gauri. Până acum șapte ani, centrul vechi din București, unde trăiesc, acum este o mare de vinuri și restaurante. Dar să ne bucurăm de noul prezent decât să regretăm trecutul: orașul vechi îi face pe oameni fericiți și există trei sau patru restaurante bune acolo (Sindbad, St George, Lacrimi și Sfinți și Charme de când întrebați). Noul oraș vechi mă enervează, dar are un buzz și este foarte distractiv. Dacă nu ar fi coborât de pe cer peste noapte, dar mă bucur că a venit, ca multe lucruri în România, mult mai târziu decât v-ați fi așteptat. Mult mai bine decât orașele vechi ale altor orașe capitale sanitarizate și bine compuse. Bate cu siguranță Covent Garden. Și o am la ușa mea, care este convenabilă.

14. În România, totul este dificil, dar după un timp te obișnuiești sau te enervezi. Fiecare zi este complet diferită de cea anterioară. Aceste două puncte sunt mai puțin adevărate decât acum cinci sau zece ani.

15. Romanii cred în Dumnezeu. De asemenea, horoscoape, magie, averi. Cei mai mulți oameni tind să ia în considerare existența lui Dumnezeu, ca și cum soarele se ridică în fiecare dimineață și se stabilește în fiecare seară. Îmi plac religia folclorică românească și sensul că cealaltă lume este aproape de mână. Anglia ar fi fost oarecum așa înaintea Reformei. Ca prieten al meu englez, Nick Brind, mi-a spus:

“Știi că ați fost în România prea mult timp când poti spune constelatia corespunzatoare zodiei la ziua lor de naștere și va aruncați într-o discuție animată despre asta.

Nu sunt încă acolo.

16. Bancuri. Romanii au un minunat simt al umorului, asemanator cu simtul englezesc al umorului: foarte ironic, foarte negru.

17. Petrecerile. Oh, am spus asta mai devreme.

18. Anticariate. Licitații de carte second-hand sunt, desigur, crema fiecărei națiuni.

19. Egalitarismul din timpul războiului – oamenii care se uită la spectacole de film în aer liber, fără a provoca disprețul pe care omologii lor l-ar face în Europa de Vest

 

20. Așa-numita muzică populară de dinainte de război (încă jucată foarte larg) și “Manele” – un fel de muzică pop țiganeasca pe care toată lumea o pretinde că o urăște, dar care o vinde foarte bine – și o muzică pop românească indigenă. Îmi place și Nightlosers. O iubesc pe Ozana Barabancea, o cântăreață de operă devenită cântăreața de jazz, care cântă ca Marilyn. Când era blondă, Ozana arata putin Monroe.

21. Terasele de modă veche, unde puteți savura o sticlă de vin și o salată bulgarească pentru un cântec. Acestea sunt, din păcate, înlocuite de locuri pretențioase, mai scumpe.

22. Nu în mod special mâncarea, deși este în regulă. Aceasta este zona în care vecinii români, bulgarii și maghiarii, le-au bătut. Dar tocanita cu mamaliga este o farfurie foarte fină și, chiar dacă nu prea iubesc peștele, salau are un gust foarte bun. Două dintre cele mai bune feluri de mâncare aici se numesc salată rusă și salată bulgărească, dar nu sunt sigur că sunt cu adevărat românești. Oricum, există o mulțime de carne de porc. Dacă vă place foarte mult carnea de porc, puteți să vă bucurați de mâncarea din România. Restaurantul poetului Mircea Dinescu, Lacrimi si Sfinti, din centrul vechi din Bucuresti, a reinventat bucataria romaneasca intr-un mod destul de incitant.

23. Bisericile și mănăstirile, în special, dar nu numai, mănăstirile pictate din Bucovina și bisericile fortificate ale Transilvaniei. Bucureștiul este plin de biserici minunate, obscure. Nimeni nu pare să fi auzit despre unele dintre cele mai bune.

24. Lipsa crimei violente, dar nu este la fel de adevărată ca și ea. Ratele infracțiunilor sunt foarte scăzute în România, cu excepția cazurilor de crimă de tip guler alb, unde ratele sunt foarte mari.

25. Serendipitatea.

Ie-am spus tuturor să vină în România, dar sunt foarte bucuroasă că nimeni nu imi urmează sfaturile. Îmi amintesc în prima mea săptămână din România în 1998, un englez care locuia aici mi-a spus:

Știi care este cel mai bun lucru pentru a trăi în România?

‘Nu?’

“Se te gandesti la prietenii tai din Anglia care iti plang de mila”.

Și atunci era adevărat. Acum, în loc să inspirați groază când menționați locul din Anglia, ea inspiră indiferență. Este doar o țară est europeană care concurează la Eurovision. Câțiva oameni spun că sună fascinant. Majoritatea oamenilor spun pur și simplu că sună obscur. Majoritatea americanilor probabil că nu știu unde este.

Comments

comments